Netflix wprowadza istotne zmiany na swojej platformie

netflix zmiany

Prawdopodobnie niejeden z nas lubi spędzać wolny czas oglądając ulubione seriale, czy filmy. Przygotowujemy jakieś pyszne przekąski, coś do picia i udany wieczór mamy zagwarantowany. Pewnie dlatego platforma Netflix cieszy się tak olbrzymią popularnością. Dane za ubiegły rok wskazują, że swoje konta w tym serwisie ma około 150 milionów osób. Wszyscy oni odczują na własnej skórze zmianę jaka pojawiła się na platformie w ostatnim czasie.

Netflix pokazywał za dużo?

Przypomnijmy, iż działalność platformy opiera się głównie na udostępnianiu zarejestrowanym użytkownikom filmów i seriali. Za taką usługę pobierana jest zryczałtowana opłata. Netflix zajmuje się także produkcją własnych seriali. Warto wspomnieć takie hity jak „House of Cards”, „Pan Peabody i Shermann Show”, czy „Dom z papieru”. Jak widać, oferta serwisu jest skierowana zarówno dla dorosłych, jak i dzieci.

Wszystkich użytkowników obejmą zmiany, które Netflix właśnie wprowadził. Do tej pory, przeglądając stronę główną serwisu, użytkownicy musieli obowiązkowo obejrzeć zwiastuny filmów i seriali. Automatyczne odtwarzanie zwiastunów było bardzo uciążliwe. Czasem zdarzało się nawet, że zwiastun zdradzał fabułę kolejnego, wyczekiwanego przez widza odcinka serialu.

Na szczęście Netflix przemyślał sprawę i postanowił umożliwić użytkownikom wyłączenie opcji automatycznego odtwarzania zwiastunów. To ważna zmiana, zważywszy na to, iż zmodyfikowana funkcja istniała od 2016 roku. Nie braknie głosów, że serwis po prostu wysłuchał postulatów zirytowanych użytkowników.

Przyjrzyjmy się nowej funkcji dokładniej. Jak można wyłączyć automatyczne zwiastuny? Oczywiście najpierw musimy się zalogować do serwisu Netflix. Później wejść w dział „Konto”, który znajduje się w prawym górnym rogu. Następnie kliknąć w „Ustawienia odtwarzania”. Do wyboru mamy dwie możliwości: „Automatycznie odtwarzaj kolejny odcinek na wszystkich urządzeniach” oraz „Automatycznie odtwarzaj podglądy podczas wyszukiwania na wszystkich urządzeniach”.

Wszystkich użytkowników zainteresowanych nową funkcjonalnością, Netflix uprzedza, że może minąć dłuższa chwila zanim zadziała wybrana opcja ustawienia. Platforma radzi, aby przełączyć się na inny profil, a potem wrócić na profil, w którym dokonano zmiany ustawienia. Dzięki temu cały proces ma przebiec szybciej.

Źródło: Netflix, businessinsider.com.pl