Knedle ze śliwkami według niezawodnego przepisu Magdy Gessler – zawsze się udają!

Sezon na śliwki właśnie trwa w najlepsze. Warto wykorzystać te soczyste owoce nie tylko do przetworów na zimę, ale także do przygotowania szybkiego i sycącego obiadu. Dzisiejszy przepis na knedle ze śliwkami podpatrzyliśmy u samej Magdy Gessler! Niektórzy twierdza, że to dla nich za trudne danie, zapewniamy, to nie może się nie udać –  my już sprawdziliśmy. Przekonaj się i Ty!

Zaletą knedli jest niewątpliwie to, że możemy je robić o każdej porze roku, nadają się do nich, bowiem również owoce mrożone. Zachęcamy do eksperymentowania z knedlami i przygotowanie ich np. z truskawkami czy morelami. Możemy je podawać np. ze śmietaną i cukrem pudrem, z klarowanym masłem i cynamonem, z bułką tartą lub z owocowym musem. Knedle w wersji mięsnej również podbiją wasze serca, podajmy je swoim domownikom z prażoną cebulką.

Przepis na knedle ze śliwkami to szybki i niezawodny obiad

Przed przystąpieniem do gotowania sprawdźmy czy wszystkie potrzebne składniki są w naszej kuchni. Do przygotowania knedli ze śliwkami według słynnej restauratorki Magdy Gessler, potrzebne będą nam następujące składniki: 700g ziemniaków, dwa jajka, 350g mąki pszennej, 500g śliwki węgierki, 1/2 szklanki bułki tartej, 70g masła, cynamon do posypania knedli oraz cukier i sól do smaku.

Jak przygotować knedle ze śliwkami – przepis

Zacznijmy przygotowania od wcześniejszego ugotowania naszych ziemniaków. Jeszcze ciepłe należy przecisnąć przez praskę do ziemniaków, jeśli takiej nie posiadamy ubijamy je dokładnie tłuczkiem. Ważne, by nie było w nich grudek. Do tak przygotowanych ziemniaków należy dodać kolejno dwa jajka i mąkę pszenną oraz szczyptę soli. Ciasto po wstępnym wymieszaniu wykładamy na stolnicę i dokładnie wyrabiamy do momentu połączenia się składników.

Z ciasta formujemy grube wałki i tniemy je na kawałki. Następnie każdy kawałek należy rozpłaszczyć na okrągły placek, a na jego środku kładziemy śliwkę bez pestki, zawijamy ją w ciasto i toczymy na okrągłe knedle.

Nadszedł czas na gotowanie naszych knedli. W dużym rondlu należy zagotować wodę z odrobiną soli. Knedle gotować dwie-trzy minuty po wypłynięciu na powierzchnię wody. Wyjąć łyżką cedzakową. Podawać z cukrem i bułką tartą zrumienioną z masłem, oprószone cynamonem.

Przyznajcie sami, że knedle ze śliwkami to idealny przepis na szybki obiad. Życzymy smacznego i zapraszamy do zobaczenia innych naszych przepisów:

0
Chętnie poznamy Twoje zdanie, skomentuj artykułx
()
x