Przepis na szybkie pączki. Ta receptura to prawdziwy hit w sieci

przepis na pączki

Bez dwóch zdań pączki należą do jednych z najbardziej ulubionych deserów. Wystarczy tylko spojrzeć na półki w cukierniach i sklepach spożywczych, aby przekonać się, iż Poalcy zajadają się nimi nie tylko w Tłusty Czwartek. Prawdą jest jednak również to, iż smak sklepowego pączka nie dorównuje temu, który został wykonany własnoręcznie w domu. Dziś mamy dla Was bardzo prosty przepis na pyszne i szybkie pączki.

Przepis na pyszne i szybki pączki

Jeśli w tym momencie pomyśleliście, że przygotowanie domowych pączków wymaga wysokich umiejętności kulinarnych, a do tego wielu składników i mnóstwa czasu, to jesteście w błędzie. Nasz przepis na pączki to prawdziwy hit. Dlaczego? Otóż gwarantujemy, iż tak szybkiej i prostej receptury nie znajdziecie nigdzie.

Nie wierzycie?! A co powiecie na to, że do przygotowania szybkich pączków potrzebujecie tylko dwóch produktów bazowych? Reszta to dodatki, które mogą, ale nie muszą zostać wykorzystane. Przekonaliśmy Was? Zatem do dzieła. Oto przepis na pyszne pączki.

Składniki na szybkie pączki:

  • 190 g jogurtu naturalnego
  • 140 g mąki
  • opcjonalnie dodatki: ulubiony dżem, cukier puder
  • tłuszcz do smażenia np. olej rzepakowy

Przygotowanie szybkich pączków:

  1. Najpierw odmierz potrzebną ilość mąki oraz jogurtu naturalnego.
  2. Następnie przesyp składniki do miski i wymieszaj je starannie.
  3. Wyrabiaj ciasto do momentu kiedy stanie się gęste i będzie można z niego uformować kule.
  4. Rozgrzej tuszcz np. olej rzepakowy. Najlepiej użyj do tego głębokiego garnka lub patelni.
  5. Z ciasta uformuj małe pączki. Możesz je położyć na stolnicy delikatnie posypanej mąką.
  6. Kiedy tłuszcz będzie miał odpowiednią temperaturę, pączki umieść w garnku/patelni.
  7. Pączki smaż w głębokim tłuszczu aż staną się rumiane.
  8. Wyłóż pączki z patelni/garnka i pozostaw do ostygnięcia. Możesz umieścić je na papierowym ręczniku dzięki czemu odsączysz ewentualny nadmiar tłuszczu.
  9. Po wystygnięciu możesz posypać pączki cukrem pudrem lub posmarować ulubionym dżemem.