Zbliża się kolacja, a Ty nie masz na nią pomysłu? Ten przepis Cię uratuje

Kolacja
Kolacja

Kolacja bardzo często przysparza nam wielu problemów. Głównie dlatego, że zastanawiamy się, czym tym razem zaskoczyć swoich domowników, choć i tak najczęściej wybieramy coś, co już przygotowywaliśmy nie raz. Dziś przedstawimy Wam znakomity przepis, który nieco odświeży Waszą kuchnię. Czegoś tak pysznego w życiu nie jedliście. 

Kolacja w wielu domach jest okazją do tego, by domownicy mogli wspólnie zasiąść przy stole i porozmawiać. Dlatego tak niezwykle ważne jest to, co przygotujesz im do jedzenia. Dobrze byłoby zaskoczyć ich czymś innym niż zazwyczaj i dać im poznać nowe smaki. Dziś przedstawimy Wam niesamowicie prosty przepis na urozmaicenie tego posiłku.

Składniki, których potrzebujesz to: jedna cukinia, kilka plasterków salami bądź zwykłej szynki, tarty ser żółty lub mozzarella, tarty ser grana padano, 1 puszka pomidorów, 2 ząbki czosnku, 1 łyżka oliwy, suszone oregano i opcjonalnie świeża bazylia. Dzięki tym składnikom będziesz w stanie przyrządzić mini pizze z cukinii. Nie dość, że wygląda oryginalnie, to dodatkowo jeszcze smakuje jak niesamowicie wyszukane danie.

Zbliża się kolacja, a Ty nie masz na nią pomysłu? Ten przepis Cię uratuje

W pierwszej kolejności przygotuj sos pomidorowy, do garnka wlej oliwę i delikatnie podgrzej starty czosnek. Następnie dodaj zmiksowane pomidory z puszki, oregano, 1/2 łyżeczki cukru, sól i pieprz do smaku. Całość gotuj przez około 15 minut, pamiętaj jednak żeby pokrywa garnka była lekko uchylona. Na sam koniec gotowania możesz dodać kilka liści świeżej bazylii.

Cukinię pokrój na plasterki o grubości około 1-2 cm, a następnie wyłóż je na blaszce do pieczenia. Pamiętaj o tym, by piekarnik rozgrzać do 230 stopni Celsjusza. Cukinię dopraw delikatnie solą, pieprzem i oregano, a następnie posmaruj wcześniej przygotowanym sosem. W kolejnym etapie na cukinię posyp starty ser grana padano, a także szczyptę mozzarelli. Na koniec dodaj salami.

Tak przygotowaną cukinię wstaw do piekarnika. Całość powinna się podpiekać przez około 5 minut. Następnie dobrze jest przerzucić się na grillowanie i dopiekać kolejne 5 minut, jeśli jednak nie masz takiej możliwości, cukinia może pozostać w piekarniku przez kolejne kilka minut. Co chwilę sprawdzaj, czy ser się już zarumienił, jeśli tak – kolacja gotowa. Smacznego!

ZOBACZ TAKŻE:

0
Chętnie poznamy Twoje zdanie, skomentuj artykułx
()
x