Wojciech Modest Amaro i jego przepis na pyszne śledzie. Smakują jak z restauracji z gwiazdką Michelina

Wojciech Modest Amaro przepis
Wojciech Modest Amaro przepis

Wojciech Modest Amaro to pierwszy w naszym kraju kucharz, którego restauracja otrzymała gwiazdkę Michelina. Mężczyzna ma niesamowity talent kulinarny, a jego potrawy podbijają kubki smakowe wszystkich, którzy mieli okazję ich próbować. Ten przepis na pyszne śledzie na pewno skradnie Wasze serca. 

Wojciech Modest Amaro jest doceniany na całym świecie. Kucharz może się pochwalić wieloma wyróżnieniami i nagrodami. Na swoim koncie ma między innymi prestiżową nagrodę „Chef de l’Avenir” przyznaną mu przez Międzynarodową Akademię Gastronomiczną za wybitny talent. Dania, które przygotowuje, smakują i wyglądają obłędnie. Osoby próbujące potraw, które wyszły spod jego ręki, nie mogą wyjść z podziwu.

Mężczyzna obecnie prowadzi swój program „Hells Kitchen”, a także jest szefem jurorów w „Top Chef”. Ostatnio kucharz postanowił uchylić rąbka tajemnicy, w wyniku czego zdradził swoją recepturę na pyszne śledzie. Do ich przygotowania potrzebujesz: dwóch filetów śledziowych, dwa skalopy, limonka, 3 ogórki, celuloza, guma ksantanowa, pęczek koperku, sól morską, 20 gramów kandyzowanego imbiru i kilka kropel oleju gorczycowego.

Wojciech Modest Amaro zdradza przepis na pysznego śledzia 

Na samym początku pokrój filety w drobną kostkę, a następnie to samo zrób ze skalopami i wszystko umieść w jednej misce. Dopraw je solą morską i olejem gorczycowym, a następnie dodaj skórkę i sok z limonki. Całość dokładnie ze sobą wymieszaj, a następnie wyłóż na talerz dokładnie tak samo, jak tatara.

Wojciech Modest Amaro zdradza, żeby w następnym kroku wycisnąć sok z ogórka, doprawić go solą i odrobiną cukru i całość wymieszać razem z celulozą i gumą ksantanową. Wszystko przelej do syfonu i wbij do niego dwa naboje do śmietany. Potrząśnij i całość wyciśnij na śledzia.

Do rondelka wlej odrobinę oleju i podsmażaj koperek, aż będzie chrupiący. Po osuszeniu na ręczniku papierowym nałóż go na piankę na śledziach. Tak przygotowanego śledzia posyp kandyzowanym imbirem wcześniej zmielonym na sypki puder. Śledzie gotowe, smacznego!

ZOBACZ TAKŻE:

Wróblewska Andżelika
Dziennikarka OTOPRESS. Napisz do autorki: wroblewska.andzelika@otopress.pl
1
0
Chętnie poznamy Twoje zdanie, skomentuj artykułx
()
x