Światowy Dzień Wegetarianizmu – jakimi produktami zastąpić mięso?

1 października to Światowy Dzień Wegetarianizmu. Zwolennicy takiego sposobu odżywiania się przekonują, że nie jedzenie mięsa pozytywnie wpływa na zdrowie i samopoczucie. Warto więc wiedzieć, jakimi produktami można je zastąpić.

Według badań statystycznych, liczba wegetarian w Polsce pozostaje bez zmian względem poprzedniego roku. Rośnie natomiast liczba osób, które deklarują, że biorą taką dietę pod uwagę i skore są całkowicie zrezygnować z mięsa. Dzieje się tak głównie za sprawą zwiększających się możliwości. Dostęp do produktów wegetariańskich jest coraz większy, a menu w restauracjach przystosowane są do osób o różnych upodobaniach.

Do bycia wegetarianami przyznaje się około 4% Polaków. Oznacza to, że ponad milion osób w wieku od 18 do 65 lat nie je w ogóle mięsa. Ze statystyk wynika, że z mięsa najczęściej rezygnują kobiety oraz generalnie mieszkańcy Warszawy oraz Krakowa. Głównym powodem przejścia na taką dietę jest zwiększająca się świadomość społeczeństwa oraz łatwy dostęp do zamienników mięsa, które dostać można już praktycznie w każdym sklepie.

Często zamienniki mięsa są o wiele zdrowsze, a jednocześnie tak samo dobre! Warto przy ich pomocy stworzyć kilka wegetariańskich potraw i samemu przekonać się czy jest to dieta, która trafia w osobiste gusta.

Światowy Dzień Wegetarianizmu to doskonała okazja do spróbowania czegoś nowego

Osoby, które rozważają przejście na wegetarianizm bardzo często zastanawiają się czy przy zmianie diety nie zacznie brakować im mięsa. Warto więc wspomnieć, że w tej chwili wybór zamienników jest tak duży, że jest to praktycznie niemożliwe. W sklepach dostać można gotowe dania, które imitują mięso, ale i przygotować je samemu przy użyciu kilku prostych składników.

Najczęstszym zamiennikiem mięsa jest soczewica. Światowy Dzień Wegetarianizmu jest więc najlepszą okazją do tego, aby wypróbować nowe przepisy. Soczewica jest podstawowym elementem diety każdego wegetarianina i weganina. Zawiera ona potas, magnez, witaminę B oraz błonnik. Jej największymi atutami jest to, że jest sycąca, tania i bardzo szybka do przygotowania.

Popularnym zamiennikiem jest również soja. Tak jak soczewica, zalicza się ona do roślin strączkowych. Spożywanie soi ma na celu uzupełnianie białka w diecie wegetariańskiej lub wegańskiej. Często występuje pod postacią tofu, które można przygotować na wiele sposobów. Bardzo często jest smażone lub pieczone. Wielu uważa, że po odpowiednim obrobieniu smakuje niemalże jak mięso drobiowe. Oprócz soczewicy i soi warto wykorzystać także kalafiora, ciecierzycę czy fasolę.

Światowy Dzień Wegetarianizmu powinien być inspiracją do tego, aby zmienić coś w swojej diecie i wypracować sobie nowe nawyki. W tej chwili alternatyw jest naprawdę wiele.

ZOBACZ TAKŻE:

Monika Szczepańska
Dziennikarka Otopress.pl - tworzy treści głównie do działów: show-biznes i lifestyle.
0
Chętnie poznamy Twoje zdanie, skomentuj artykułx
()
x