Przepis na szarlotkę z cynamonem to idealne ciasto na długie jesienne wieczory

Jabłka to chyba najpopularniejsze owoce w Polsce, lubi je niemal każdy. Korzystając z faktu, iż właśnie nastał czas gdy jest ich całe multum na rynku, chcielibyśmy Wam przedstawić dziś przepis na szarlotkę z cynamonem. Ciasto jest proste do zrobienia, a jabłek nie trzeba smażyć przez co czas wykonania staje się o wiele krótszy.

Jakie jabłka najlepiej wybrać do szarlotki

Zastanawialiście się czasem jakie odmiany jabłek będą najlepsze do szarlotki? Otóż do szarlotki nadają się najlepiej takie jabłka jak szara reneta, złota reneta, antonówka, czy papierówka. Oczywiście inne jabłka też się dobrze sprawdzą i przepis na pewno się uda. Jednak pamiętajcie, że gdy będą miały zbyt dużo soku spód ciasta może od niego podmoknąć. 

Przepis na kotlety siekane to nasza dzisiejsza propozycja na niedzielny obiad - sprawdź koniecznie

Sprawdź niezawodny przepis na szarlotkę

Poniżej przedstawiamy Wam składniki na ciasto, potrzebować będziemy:
✔50dkg mąki pszennej,
✔25 dkg masła lub margaryny,
✔3/4 szklanki cukru,
✔opakowanie cukru waniliowego,
✔4 jajka,
✔3 łyżki gęstej śmietany 18%,
✔ łyżeczka proszku do pieczenia,

Jabłka, które wykorzystuje nasz przepis to szara reneta. Potrzebujemy ich około 1,5 kg. Dodatkowo potrzebna będzie nam łyżeczka cynamonu, 1/4szklanki cukru oraz cukier puder do posypania.

Najlepszy przepis na makaron z tuńczykiem - musisz tego spróbować!
Prezydent Andrzej Duda zarażony koronawirusem! Polacy martwią się o prezydenta

Przepis na szarlotkę krok po kroku

Przygotowanie naszej szarlotki zaczynamy od sporządzenia ciasta. Zacznijmy od utarcia masła z cukrem, stopniowo dodajemy żółtka. Mąkę należy przed dodaniem przesiać przez sitko i wymieszać razem z proszkiem do pieczenia. Do tak przygotowanej mąki dodajemy wszystkie pozostałe składniki i zagniatamy ciasto. Na czas przygotowania jabłek ciasto powinno znaleźć się w zamrażarce.

Teraz czas na nasze jabłka. Umyte, obrane i pozbawione gniazd nasiennych należy utrzeć na tarce o dużych oczkach i wymieszać z cukrem i cynamonem. Następnie trzeba 2/3 ciasta rozwałkować i wyłożyć na blachę. Na ciasto kładziemy nasze jabłka i tak przygotowaną szarlotkę pieczemy 30min w tem. 200 stopni.

Kolejno ubijamy białka na sztywną pianę i delikatnie mieszamy z łyżką cukru pudru. Rozkładamy na cieście i przykrywamy pozostałym ciastem startym na tarce o dużych oczkach. Pieczemy jeszcze 20min. Ostudzoną szarlotkę możemy posypać cukrem pudrem. Życzymy powodzenia i zachęcamy do zobaczenia innych naszych przepisów.

Przepis na fit batony bounty to ostatni HIT Instagrama! Musisz ich spróbować, są nieziemskie
Coraz więcej celebrytek zajmuje stanowisko w sprawie aborcji - Katarzyna Zielińska dzieli się z fanami swoją historią