Przepis na kruche ciastka z masłem orzechowym – pycha!

Czy ktoś na Was piecze sam ciastka? Jeśli nigdy tego nie robiliście koniecznie musicie wypróbować nasz przepis na kruche ciastka z masłem orzechowym. Waszym dzieciom z pewnością będą bardzo smakowały i jeszcze niejednokrotnie o nie poproszą.

Większość z nas idzie na tak zwana łatwiznę i kupuje ciastka w sklepie, ale czy to dobre rozwiązanie? Sklepowe wyroby cukiernicze bez wątpienia pięknie wyglądają i kuszą zapachem, ale często nie końca maja dobry skład. Dlatego też powinniśmy nauczyć się wypiekania ich w domu. Jest to prostsze niż może się Wam wydawać.

Składniki potrzebne do ciastek z masłem orzechowym – przepis

Przed wybraniem się na zakupy, koniecznie wpiszcie poniższe składniki na Wasza listę. Do przygotowania ciastek potrzebne nam będzie: 130 g mąki pszennej tortowej, 110 g masła w temperaturze pokojowej, 130 g cukru drobnego, 120 g masła z orzeszków ziemnych, 1 płaska łyżeczka sody, 1 jajko, 50 g płatków owsianych, pół tabliczki gorzkiej czekolady, kilka kropelek aromatu waniliowego, szczypta soli. Do dekoracji naszych wypieków użyjemy płatki migdałowe, orzeszki ziemne i nasiona słonecznika.

Przepis na ciastka krok po kroku

Krok 1.

Masło utrzeć z masłem orzechowym i z cukrem na puszystą masę przez ok. 3 minuty. Dodać jajko, aromat waniliowy i ponownie wszystko razem zmiksować. Następnie dodać suche składniki, tj. Mąkę, sodę, płatki owsiane oraz sól. Wszystko dokładnie ze sobą połączyć mikserem. Na końcu dodać drobno posiekaną czekoladę i wymieszać całość.

Krok 2.
Z otrzymanej masy formujemy niewielkie kuleczki i układamy na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce. (Pamiętajmy, aby zachować około 5 cm odstępy między nimi. Ciastka podczas pieczenia rozpłaszczą się i zwiększą swoją objętość. Dzięki temu otrzymamy równe i kształtne ciasteczka). Przed pieczeniem każdą kuleczkę delikatnie spłaszczamy i dekorujemy ulubionymi ziarnami.

Krok 3.
Ciastka pieczemy w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez ok. 13-15 minut.
Po upieczeniu należy zaczekać, aż ciasteczka ostygną. Świeżo wyjęte z piekarnika, nie mają jeszcze właściwej konsystencji i są delikatnie miękkie. Po około 30 minutach będą w pełni gotowe do zjedzenia.

Smacznego! Zapraszamy do zobaczenia naszych przepisów. Powyższy przepis zaczerpnięty ze strony https://obiaddlataty.pl