Przepis na świeżą i pachnącą chałkę domowej roboty – koniecznie zobacz

Domowe pieczywo zawsze jest w cenie. Nie da się go porównać do żadnego ze sklepowych półek, jest pyszne pachnące i z chrupiąca skórką. Przepis na chałkę z kruszonką to jest właśnie to, co koniecznie musisz wypróbować w swojej kuchni. Domownicy będą wprost zachwyceni takim pieczywem podanym na śniadanie.
Większość z nas myśli, że wypiek pieczywa w domu to bardzo ciężki orzech do zgryzienia. Lecz, gdy wypróbujecie ten przepis przekonacie się, że jest to prostsze niż mogło, by się wydawać. Do takiej chałki wystarczy jedynie świeże masełko i domowej roboty dżem lub miód i śniadanie gotowe. Twoje dzieci z pewnością poproszą o dokładkę.
Dżem truskawkowy domowej roboty - przepis jest bardzo prosty

Składniki potrzebne do wypieku chałki – przepis

Z podanych składników upieczecie dwie niewielkie chałki, mniej więcej długości 20 cm. Do przyrządzenia ciasta potrzebne będzie nam:

  • 3/4 szklanki letniego mleka (200 ml)
  • 80 g masła roztopionego i przestudzonego
  • 3 szklanki mąki pszennej typ 450
  • 20 g świeżych drożdży lub 2 płaskie łyżeczki suszonych drożdży
  • 2 średniej wielkości jajka
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 3 – 4 łyżki cukru

Z kolei do kruszonki potrzebować będziemy 25 g schłodzonego masła, 4 łyżki mąki pszennej oraz 2 łyżki cukru. Dodatkowo przygotujmy jedno roztrzepane jajko i 2 łyżki mleka do posmarowania chałki.

Pyszne mini serniczki w słoiczku zrobisz zaledwie w 15 minut

Przepis na chałkę krok po kroku

Zaczynamy od przygotowanie rozczynu. Do miski należy wkruszyć drożdże, dodać łyżkę cukru, lekko ciepłe mleko oraz 2 łyżki mąki. Składniki na rozczyn mieszamy kuchenną rózgą do uzyskania jednolitej konsystencji i odstawiamy na 10 minut. W tym czasie rozczyn powinien wyraźnie zwiększyć swoją objętość.

Następnie do dużej miski przesiej przez sito mąkę, dodaj pozostały cukier, sól, jajka oraz wyrośnięty rozczyn. Składniki wymieszaj za pomocą drewnianej łyżki, następnie dodaj rozpuszczone i przestygnięte masło. Teraz skorzystaj z pomocy miksera z odpowiednimi końcówkami do wyrabiania ciasta drożdżowego. Ciasto powinno być porządnie wyrobione (ok. 5 – 6 minut). Na tym etapie ciasto nie powinno kleić się do dłoni, jeżeli jest potrzeba w czasie wyrabiania dodajemy trochę mąki.

Przepis na kruche ciastka z masłem orzechowym - pycha!
Przepis na domowe drożdżówki z serem - "niebo w gębie"

Przepis na chałkę domowej roboty

Wyrobione ciasto oprószamy delikatnie mąką i zastawiamy pod przykryciem  na 60 minut do wyrośnięcia. Po tym czasie ciasto wykładamy na blat i przez chwilę wyrabiamy ręcznie, aż do momentu uzyskania gładkiej jednolitej kuli. Aby chałka była równa podziel ciasto na 3 równe części i każdą z nich na dwie mniejsze. Z ciasta należy uformować podłużne, cienkie wałeczki, o takiej samej długości. Wałki ciasta łączymy ze sobą na górze i zaplatamy w warkocz. Końce warkocza zlepiamy i podwijamy pod spód chałki.

Tak przygotowane chałki przekładam na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i pozostawiam pod przykryciem jeszcze na 20 minut do wyrośnięcia. Z podanych składników przygotowujemy kruszonkę. Na koniec nasze chałki smarujemy roztrzepanym jajkiem wymieszanym z mlekiem i posypujemy kruszonką. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni C przez ok. 25 minut, aż będą złociste. Po upieczeniu studzimy je na kratce i gotowe. Samczego! zapraszamy do zobaczenia innych naszych przepisów.

Przepis na domowy makaron - idealny do niedzielnego rosołu
Przepis na szarlotkę z cynamonem to idealne ciasto na długie jesienne wieczory