Przepis na pieczoną golonkę – takiej jeszcze nie jedliście!

Jak wiele kucharek, tak dużo istnieje przepisów na golonkę, ale sami przyznajcie, że nie zawsze wychodzi taka jakbyście chcieli. Nasz przepis jest sprawdzony, także śmiało ruszajcie do sklepu po świeżą goloneczkę i przygotujcie ją według naszego przepisu.
Z nami przygotujesz golonkę jakiej jeszcze w życiu nie jadłeś. Gwarantujemy, że będzie się ona rozpływać w ustach, a jej smak zapewne zapamiętasz na długo. Pamiętajmy, by kupując golonkę wybierać raczej mniejsze okazy, mięso będzie wtedy zdecydowanie delikatniejsze. Golonka, choć nie jest daniem niskokalorycznym, to zjedzona raz na jakiś czas nie zaszkodzi naszej sylwetce.
Przepis na sernik karakuł - koniecznie musisz go spróbować

Golonka, nie tylko dla mężczyzny

Z góry przyjęło się, że to raczej panowie są wielbicielem golonki. Otóż drodzy Panowie, oświadczam, że Panie również są smakoszami tego dania. Wydawać by się mogło, że golonka to ogromna bomba kaloryczna, ale nie do końca tak jest. Jedząc 100g samego mięsa dostarczamy organizmowi 175 kal, ale także cenne witaminy z grupy B, fosfor, magnez czy potas. Jak widać są i dobre strony jedzenia golonki.
Murzynek z keksówki - przepis na pyszne ciasto korzenne

Przepis na golonkę pieczoną

Przygotujmy: 3 niewielkie golonki, 50 dag soli , 7 liści laurowych, 7 ziaren ziela angielskiego, 3 ząbki czosnku, 330 ml soku pomidorowego, średnią cebulę oraz rękaw do pieczenia.

Golonki wieprzowe najpierw należy włożyć do solanki na 24 h. Solanka składa się z 5 l wody, soli, liści laurowych, ziela angielskiego, oraz czosnku pokrojonego w plastry. Po dokładnym wymieszaniu solanki umieszczamy w niej golonkę i odstawiamy na noc do lodówki. 
Przepis na kotlety siekane to nasza dzisiejsza propozycja na niedzielny obiad - sprawdź koniecznie
Po upływie czasu golonkę należy włożyć w rękaw piekarniczy. Na trzy niewielkie golonki wlewamy do rękawa 1 całą butelkę soku pomidorowego pikantnego o pojemności 330 ml wymieszanego z 1 średnią podsmażoną na oleju cebulą. Rękaw należy dobrze związać na jego końcach i zrobić w nim cztery otwory wykałaczką
Golonkę pieczemy w temperaturze 180 stopni z termoobiegiem przez 3 godziny. Na 30 min przed końcem pieczenia rozcinamy rękaw i podpiekamy do momentu uzyskania zrumienionej skórki. Uzyskany wywar można zaciągnąć zawiesiną z mąki i wody, a do uzyskanego sosu dodać posiekaną pietruszką. Smacznego! Zachęcamy do zobaczenia innych naszych przepisów.
Kurczak po chińsku - szybki przepis na pyszny obiad
Przepis na domowe drożdżówki z serem - "niebo w gębie"