Przepis na domowe drożdżówki z serem – „niebo w gębie”

Zapewne nie raz zastanawialiście się co, by tu upiec w wolnej chwili. Nasza dzisiejsza propozycja, to drożdżówki z białym serem. Bułeczki idealnie nadają się do popołudniowej kawy lub na pożywne śniadanie. Przepis jest prosty, więc każdy z Was z pewnością sobie z nim poradzi.
Domowe drożdżówki, to przysmak niejednego z nas. Dzieci uwielbiają je jeść na śniadanie. Domowe bułeczki z białym serem, polane cytrynowym lukrem wystarczy podać z ciepłym kakaem, a na pewno każdemu domownikowi będą smakowały. Nasz przepis jest prosty, a drożdżówki zawsze wychodzą puszyste, miękkie, po prostu pyszne. Koniecznie musicie się o tym przekonać sami.
Najlepszy przepis na makaron z tuńczykiem - musisz tego spróbować!

Składniki na drożdżówki z serem – przepis

Do sporządzenia ciasta na około 12 średniej wielkości drożdżówek będziemy potrzebować około 3,5 szklanki mąki np. wrocławskiej, jedną szklankę mleka, 3 dag drożdży świeżych, 5 dag stopionego masła, łyżkę oleju, duże jajko, 3 żółtka, 3 pełne łyżki cukru pudru oraz aromat waniliowy.
Do masy serowej potrzebne będzie nam 1/2 kg białego sera, łyżka kwaśnej śmietany, 3 łyżki cukru pudru, jajko, a także łyżka miękkiego masła. Wszystkie składniki należy zmiksować ze sobą do uzyskania gładkiej masy.
Przepis na roladę BOUNTY - koniecznie musisz tego spróbować
Przygotowanie lukru cytrynowego jest banalnie proste, wystarczy szklankę cukru pudru zmieszać z łyżeczką soku z cytryny oraz trzema łyżkami gorącej wody. Gotowe! Może okazać się, że wszystkie potrzebne składniki macie już w domu, także przejdźmy szybciutko do wykonania drożdżówek.

Przygotowanie drożdżówek krok po kroku – przepis

Przygotowanie ciasta na drożdżówki zacznijmy od wsypania mąki do większej miski i dodania do niej letniego mleka, w którym rozpuszczone zostały wcześniej drożdże i cukier. Kolejno dodajemy stopione letnie masło, olej, całe jajko, żółtka oraz kilka kropli aromatu waniliowego.
Ciasto wyrabiamy kilka minut – do momentu gdy zaczęło odstawać od rąk i miski. Miskę z ciastem należy nakryć ściereczką i odstawić na 1,5 godziny w ciepłe miejsce.
Szybki przepis na puszyste amerykańskie naleśniki. Zaskocz domowników pysznym śniadaniem
Gdy ciasto ładnie urośnie dzielimy je na dwie części. Rozwałkowujemy dwa prostokąty o grubości ok 5 – 6 mm. Na obu rozwałkowanych ciastach należy rozłożyć równe części masy serowej. Ciasto składałam wzdłuż dłuższego boku, od jednej strony do połowy i przykrywamy drugą częścią. Ostrym nożem dzielimy je na ok 5 cm szerokości kawałki. Każdą część ciasta przekręcamy w połowie długości w przeciwległe strony. Gotowe drożdżówki układamy na blasze wyłożonej papierem smarujemy mlekiem i zostawimy na ok 15 minut. Następnie wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 175 st z grzałką góra – dół i pieczemy 30 minut, aż nabiorą złotego koloru. Letnie drożdżówki należy polukrować. Smacznego! Koniecznie zobacz inne nasze przepisy.
Prosty przepis na puszyste jagodzianki. Smakują, jak z najlepszej piekarni