Z dnia na dzień, grono fanów zakwasu buraczanego znacznie się powiększa. Nic w tym dziwnego, bo zakwas ten to prawdziwa bomba witaminowa. Mówi się też o nim, że to „złoto z natury”, „idealny probiotyk”, „eliksir zdrowia”. Zgadzamy się w tym w stu procentach i serdecznie zapraszamy do wypróbowania naszego przepisu na zakwas buraczany.
Zakwas buraczany, według specjalistów działa zbawiennie na układ krążenia, ale że też ma silne działanie antynowotworowe. Badania, które przeprowadzono na Uniwersytecie Harvarda, wykazały, że betanina (barwnik buraczany) opóźnia rozrost komórek rakowych w przypadku raka piersi czy raka prostaty.
Zakwas buraczany to samo zdrowie – mamy na niego przepis
Ten eliksir zdrowia ma również w sobie wiele antyoksydantów, które niszczą wolne rodniki i zapobiegają wielu chorobom. Zakwas buraczany jest bogatym źródłem żelaza, witamin C, A, E, B6, K, kwasu foliowego, potasu, magnezu czy fosforu. Ze względu na kwas foliowy i żelazo jest wskazany dla kobiet w ciąży.
Warto go sobie przygotować i pić codziennie po szklance, gdy bierze cię przeziębienie. Moc zakwasu wspomaga tu naturalny antybiotyk w postaci czosnku. Bywa też rekomendowany jako napój odmładzający. Jak widać zakwas buraczany, to samo zdrowie, koniecznie musicie się przekonać o tym sami.
Przepis na zakwas buraczany
Zakwas robi się dosłownie w kilka minut, najlepiej przygotować go w dużym słoju lub kamionkowym garnku. Osobiście wybraliśmy duży słój, żeby móc obserwować dzień po dniu to, jak powstaje zakwas. Do sporządzenia zakwasu potrzebne badzie nam 1 kg buraków, 6 ząbków czosnku, 4 liście laurowe i 6 ziaren ziela angielskiego, płaska łyżka soli. Dodatkowo potrzebować będziemy 2 słoiki 1 l, 2 gumki recepturki oraz 2 małe gazy.
Surowe buraki należy umyć, obrać i pokroić w plastry lub mniejsze kawałki. Kolejno wkładamy je do naczynia, dorzucamy czosnek i resztę przypraw. Zalewamy litrem lekko słonej wody (musi być przegotowana i ostudzona). Buraki muszą być pokryte wodą. Słoiki przykrawamy gazą, przytrzymując je gumką recepturka. Odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. 5- 7 dni np. Jeśli na powierzchni zauważymy pianę ściągamy ją łyżką, a całość należy zamieszać. Zakwas po 7 dniach powinien mieć ciemną barwę i jest gotowy do picia.
Gotowy zakwas przelewamy przez sitko wyłożone gazą. Zakwas należy przelać do butelki szczelnie zamknąć i wstawić do lodówki. Można przechowywać go do kilku tygodni. Z buraków można też ugotować barszcz lub zetrzeć je na tarce i podać do obiadu jako dodatek do mięsa.