Przepis na świąteczne pierniki – to już czas, by zabrać się za ich pieczenie

Pierniczki świąteczne, to coś co od dzieciństwa każdemu z nas kojarzy się ze świętami Bożego Narodzenia. Choć do samych świąt jest jeszcze sporo czasu, już teraz powinniśmy zabrać się za wypieki pierniczków. Oczywiście istnieje wiele różnorodnych przepisów na te Bożonarodzeniowe ciastka, dlatego też niektóre można upiec już teraz, a z wypiekiem innych należy się wstrzymać do dwóch tygodni przed świętami. 

Pieczenie pierników, to prawdziwa frajda dla najmłodszych, choć starszym także sprawia to wiele radości. Dzisiejszy przepis, który chcemy Wam przedstawić możecie wykorzystać już teraz i upiec pierniki nie czekając do świat Bożego Narodzenia. Ważne, by ciastka były później przechowywane w szczelnie zamkniętych pojemnikach, a samo dekorowanie odbyło się na dwa-trzy dni przed światami.

Zakwas buraczany, to coś co powinna umieć zrobić każda dobra gospodyni domowa - przepis

Czego potrzebujesz do upieczenia pierników – przepis

Do przygotowania pysznych i pachnących cynamonem pierników, potrzebować będziemy następujących składników:

  • 800 g maki tortowej
  • 150g masła
  • 250g naturalnego miodu
  • 300g cukru
  • 3 jajka
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • opakowanie przyprawy do piernika
  • 1 łyżeczka sody

Dodatkowo na późniejsze dekorowanie naszych pierników, należy zaopatrzyć się np. w kolorowy lukier i różnego rodzaju ozdoby dedykowane dla świątecznych pierniczków.

Przepis na kruche ciastka z masłem orzechowym - pycha!

Przygotowanie pierników krok po kroku – przepis

Krok 1. Do rondelka wkładamy masło razem z cukrem, miódem i przyprawą do piernika. Podgrzewamy ciagle mieszając, aż składniki się roztopią. Pamiętajmy, by nie dopuścić do zagotowania. Zdejmujemy z ognia i odstawiamy do ostygnięcia.

Krok 2. Najpierw mąkę mieszamy z sodą i dodajemy ją do ostygniętej masy, wbijamy jajka i zagniatamy ciasto rękoma. Jeśli ciasto będzie za bardzo klejące, można dodać jeszcze odrobinę mąki.

Murzynek z keksówki - przepis na pyszne ciasto korzenne

Krok 3. Ciasto należy rozwałkować, podsypując mąką stolnicę i wałek, na grubość około 4-5mm. Następnie foremkami wycinamy pierniczki i układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pomiędzy pierniczkami należy zachować odstępy, ponieważ dużo rosną.

Krok 4. Pierniczki wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez około 13-14 minut w temperaturze 170oC na funkcji termoobieg (na funkcji góra-dół 180oC). Po wyjęciu z piekarnika odstawiamy do ostygnięcia.

Krok 5. Pierniczki przechowujemy w szczelnym pojemniku np. słoju. Jeśli pozostawimy je przez 1-2 dni np. w otwartej puszce, robią się całkiem miękkie. Życzymy powodzenia! Zobacz koniecznie inne nasze przepisy.

Przepis na sernik karakuł - koniecznie musisz go spróbować

Najlepszy przepis na makaron z tuńczykiem - musisz tego spróbować!