Anna Starmach opublikowała dziś przepis na swój ukochany sernik nowojorski. To ciasto wygląda i smakuje obłędnie. Aż trudno uwierzyć, że „byle” sernik może prezentować się tak doskonale.
Anię Starmach podziwiają miliony Polek. Nic w tym dziwnego, bowiem już od kilku lat w mediach prezentuje ona swój kulinarny kunszt. Potrafi docenić smak każdej potrawy i wykorzystać wszystkie surowce, jakie mogą znaleźć się w kuchni. Tym razem zdradza przepis na słodkie, proste w przygotowaniu dzieło sztuki.
Sernik nowojorski Anny Starmach – przepis
To swoisty prezent dla fanek na Mikołajki. Dziś bowiem Anna Starmach opublikowała przepis na sernik nowojorski w swoich mediach społecznościowych. Uwagę szczególnie przykuło zdjęcie gotowego deseru. I chyba nie wymaga ono komentarza.
„Tak to jest sernik, który można upiec na święta ale można też… upiec go przed świętami! Na przykład w mikołajki” – rozpoczęła swój wpis Ania Starmach.
SERNIK NOWOJORSKI:
SKŁADNIKI:
- Spód
- 200 g kruchych herbatników najlepiej Digestive
- 100 g masła
- Masa serowa
- 1 kg sera 2 lub 3-krotnie mielonego (może być z „wiaderka”)
- 300 g drobnego cukru
- 40 g mąki pszennej
- 4 jajka
- łyżka cukru waniliowego
- skórka otarta z cytryny
- Polewa śmietanowa
- 180 kwaśnej śmietany 22%
- 40 g cukru
- łyżka soku z cytryny
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
- Okrągłą formę wyłóż papierem do pieczenia (23-24 cm). Drobno pokrusz ciasteczka. Roztop masło.
- Ciasteczka wymieszaj z masłem, przełóż na dno tortownicy, wyrównaj, przechowuj w lodówce.
- Wszystkie składniki masy serowej umieść w misce, wymieszaj mikserem lub użyj robota kuchennego.
- Zależy Ci na połączeniu wszystkich składników, ale nie chcesz napowietrzyć masy, dlatego miksuj dosłownie chwilę (napowietrzony sernik urośnie podczas pieczenia, a następnie opadnie).
- Masę przelej do tortownicy z miasteczkowym spodem.
- Sernik włóż do piekarnika o temperaturze 180 stopni na 10 minut.
- Po tym czasie, zmniejsz temperaturę do 120 stopni i piecz 70 minut (powinien być ścięty, ale „galaretowaty”).
- Po tym czasie, piekarnik lekko uchyl, a sernik pozostaw w piekarniku przez około godzinę. Po tym czasie wyciągnij i ostudź.
Śmietanę wymieszaj z cukrem i sokiem z cytryny, rozprowadź ją na wierzchu sernika, ciasto schładzaj w lodówce (najlepiej przez całą noc).