Anna Starmach na Mikołajki zdradziła swój ukochany przepis. Polki są zachwycone

Anna Starmach przepis na sernik nowojorski

Anna Starmach opublikowała dziś przepis na swój ukochany sernik nowojorski. To ciasto wygląda i smakuje obłędnie. Aż trudno uwierzyć, że „byle” sernik może prezentować się tak doskonale.

Załamana Edyta Górniak wyznała właśnie całą prawdę. Koszmar gwiazdy wyszedł na jaw

Anię Starmach podziwiają miliony Polek. Nic w tym dziwnego, bowiem już od kilku lat w mediach prezentuje ona swój kulinarny kunszt. Potrafi docenić smak każdej potrawy i wykorzystać wszystkie surowce, jakie mogą znaleźć się w kuchni. Tym razem zdradza przepis na słodkie, proste w przygotowaniu dzieło sztuki.

Sernik nowojorski Anny Starmach – przepis

To swoisty prezent dla fanek na Mikołajki. Dziś bowiem Anna Starmach opublikowała przepis na sernik nowojorski w swoich mediach społecznościowych. Uwagę szczególnie przykuło zdjęcie gotowego deseru. I chyba nie wymaga ono komentarza.

„Tak to jest sernik, który można upiec na święta ale można też… upiec go przed świętami! Na przykład w mikołajki” – rozpoczęła swój wpis Ania Starmach.

SERNIK NOWOJORSKI:

SKŁADNIKI:

  • Spód
  • 200 g kruchych herbatników najlepiej Digestive
  • 100 g masła
  • Masa serowa
  • 1 kg sera 2 lub 3-krotnie mielonego (może być z „wiaderka”)
  • 300 g drobnego cukru
  • 40 g mąki pszennej
  • 4 jajka
  • łyżka cukru waniliowego
  • skórka otarta z cytryny
  • Polewa śmietanowa
  • 180 kwaśnej śmietany 22%
  • 40 g cukru
  • łyżka soku z cytryny

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

  1. Okrągłą formę wyłóż papierem do pieczenia (23-24 cm). Drobno pokrusz ciasteczka. Roztop masło.
  2. Ciasteczka wymieszaj z masłem, przełóż na dno tortownicy, wyrównaj, przechowuj w lodówce.
  3. Wszystkie składniki masy serowej umieść w misce, wymieszaj mikserem lub użyj robota kuchennego.
  4. Zależy Ci na połączeniu wszystkich składników, ale nie chcesz napowietrzyć masy, dlatego miksuj dosłownie chwilę (napowietrzony sernik urośnie podczas pieczenia, a następnie opadnie).
  5. Masę przelej do tortownicy z miasteczkowym spodem.
  6. Sernik włóż do piekarnika o temperaturze 180 stopni na 10 minut.
  7. Po tym czasie, zmniejsz temperaturę do 120 stopni i piecz 70 minut (powinien być ścięty, ale „galaretowaty”).
  8. Po tym czasie, piekarnik lekko uchyl, a sernik pozostaw w piekarniku przez około godzinę. Po tym czasie wyciągnij i ostudź.
    Śmietanę wymieszaj z cukrem i sokiem z cytryny, rozprowadź ją na wierzchu sernika, ciasto schładzaj w lodówce (najlepiej przez całą noc).