Makowiec na kruchym spodzie – sprawdzony przepis

Makowiec na kruchym spodzie to ciasto, które powinna umieć piec każda dobra gospodyni domowa. To ciasto idealnie nadaje się nie tylko na świąteczny stół, ale także jest doskonałe do niedzielnej kawy. Dziś przedstawimy Wam przepis, który niejednokrotnie został przez nas wypróbowany.  

Cenne właściwości maku

Mak jest nie tylko pyszny, jest również źródłem cennych wartości odżywczych jak i posiada prozdrowotne właściwości. Mak jest bogaty w komplet witamin rozpuszczalnych w tłuszczach – A, D, E, a także witaminę C. Nie wszyscy wiedzą, że jest również doskonałym źródłem wapnia – budulca kości. W 100 g maku znajduje się aż 1266 mg wapnia, co pozwala na 140% dziennego zapotrzebowania organizmu na ten pierwiastek. Tak więc jedzenie maku to samo zdrowie. Jego kulinarne zastosowania pozwalają nam cieszyć się na wiele różnych i zawsze smakowitych sposobów, o czym możecie się przekonać wykonując nasz przepis na makowiec na kruchym spodzie.

Niezawodny przepis na kruche ciasto

Do przygotowania kruchego ciasta potrzebować bodziemy:
– 320 g mąki pszennej typ 500
– 2-3 łyżki cukru
– 1 łyżka cukru waniliowego
– 250g masła
– 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
– 1 jajko

Samo sporządzenie ciasta jest banalnie proste i wręcz błyskawiczne w wykonaniu. Należy mąkę, cukier, cukier waniliowy, masło, jajko i proszek do pieczenia zagnieść na jednolite ciasto przy pomocy robota lub rękoma. Pamiętajmy, by masło i jajko było wyciągnięte z lodówki tuż przed połączeniem składników. Jeśli ciasto wyrabiamy ręcznie, róbmy to szybko, by zbytnio nie ogrzać składników.
Gotowe ciasto wkładamy do lodówki zawinięte w folię spożywczą na około 1 godz.

Nadzienie makowe – przepis krok po kroku

Składniki potrzebne do wykonania masy makowej to:

– 1puszka maku
– 70 g roztopionego masła
– 2 łyżki cukru pudru
– 3 jajka
– 3 łyżki mielonych migdałów lub orzechów (można pominąć )
– 1 łyżka pasty waniliowej lub 3 łyżeczki cukru waniliowego

Przygotowanie masy, makowej zacznijmy od roztopienia masła, należy je odłożyć na bok, by przestygło. Następnie ucieramy żółtka z cukrem pudrem. Z kolei białka ubijamy na sztywno. Wszystkie składniki dodajemy do masy makowej i delikatnie mieszamy. Formę do pieczenia o wym. 20 x 30 cm wykładamy papierem do pieczenia. Spód blachy wyklejamy połową ciasta, a na nią wykładamy masę makową. Całość przykrywamy drugą połową ciasta. Wstawiamy do rozgrzanego piekarnika (180° C bez termoobiegu góra-dół) i pieczemy ok. 45 minut. Smacznego!