Przepis na jagodowe ciasto pod jogurtową pierzynką – jest nieziemsko pyszne! Zobacz koniecznie

Dobrego ciasta nigdy za wiele! Dzisiejszy przepis na jagodowe ciasto to wspomnienie lata. Za jego sprawą z pewnością poprawi się humor wszystkim domownikom. Do jego przyrządzenia można wykorzystać owoce, które zalegają w niejednej zamrażarce.

W porze letniej wiele osób zrobiło spore zapasy owoców. Jeśli jesteś jedną z nich, podpowiemy Ci dziś w jaki genialny sposób możesz je wykorzystać! Przygotuj z nami doskonałe ciasto jagodowe z jogurtową pierzynką. Zapewniamy, że przepis jest banalnie prosty i szybki w wykonaniu.

Ciasto jagodowe podbije Wasze podniebienie – przepis

W pierwszej kolejności, sprawdźmy czy, aby na pewno mamy wszystkie niezbędne składniki. Do przyrządzenia pierwszej warstwy ciasta czyli biszkoptu o wymiarach 20×20, potrzebować będziemy:

  • 2 jajka
  • 50 g mąki orkiszowej lub zwykłej
  • 8 g mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 3 łyżki cukru
  • 2 łyżki kakao

Przygotowanie biszkoptu zaczynamy od ubicia białek z odrobiną soli na sztywną pianę, stopniowo dodajemy cukier, żółtka i resztę składników. Formę należy wyłożyć papierem do pieczenia i wylać masę. Biszkopt pieczemy w 170st/20minut. Grzałka góra/dół. Po upieczeniu ciasto pozostawiamy do wystygnięcia.

Przepis na masę jagodową krok po kroku

Do przygotowania masy jagodowej wykorzystamy 500g mrożonych owoców. Jeśli nie jesteście zwolennikami jagód, możecie zastąpić je np. malinami. W takiej wersji ciasto będzie smakowało równie wybornie. Mrożone owoce należny delikatnie zblendować i w razie konieczności dosłodzić. Jedną łyżkę żelatyny rozpuszczamy w 1/3 szklanki wrzątku. Po przestudzaniu łączymy oba składniki i gotową masę wylewamy na biszkopt czekoladowy. Całość wkładamy do lodówki, by masa się schłodziła.

Czas na masę jogurtową – przepis

Masę jogurtową wykonuje się bardzo szybko, jej zaletą jest fakt, że potrzebujemy zaledwie czterech składników. Przygotujmy zatem:

  • 350g jogurtu – skyr waniliowego
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 2 kostki gorzkiej czekolady, które należy pokroić na małe kawałki
  • 2 łyżki żelatyny, którą musimy rozpuścić w 1/3 szklanki wrzątku i przestudzić.

Masa jogurtowa powstanie po wymieszaniu wszystkich składników. Kolejno, należy wylać ją na schłodzoną masę jagodową i wstawić do lodówki, by całość się dobrze schłodziła. Przed podaniem możemy całość posypać odrobiną kakao. Smacznego! Zachęcamy do zobaczenia innych naszych przepisów.